ГЕРБ и ДПС се разминаха по идеята за намаляване на ДДС

...
ГЕРБ и ДПС се разминаха по идеята за намаляване на ДДС
Коментари Харесай

ГЕРБ вкара в законопроект 9% ДДС за книгите

ГЕРБ и Движение за права и свободи се разминаха по идеята за понижаване на Данък добавена стойност за книгите. Управляващите по принцип поддържат концепцията, само че не до нулева ставка, а до 9%. Това излиза наяве от промени в закона за Данък добавена стойност, утвърдени от работната група към бюджетната комисия в Народното събрание. Те бяха готови за гласуване с второто четене на измененията в закона за държавния бюджет, където размерът на партийната дотация се орязва до 1 лев за глас. Шефката на комисията Менда Стоянова обаче реши, че данъчните промени нямат нищо общо с тематиката за партийните дотации, и отсрочи гласуването им за по-нататък.

В същото време бюджетната комисия не подкрепи искането на Българска социалистическа партия за 5% Данък добавена стойност на съществени храни и 7% за медикаментите, които трябваше да бъдат обсъждани на същото съвещание. Не е ясно каква е позицията на коалиционните сътрудници на ГЕРБ - " Обединени патриоти " - по данъчните въпроси. Те  обаче демонстрираха, че са срещу съглашателството сред ГЕРБ и Движение за права и свободи по тематиката за партийните дотации, и осуетиха гласуването в петък.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов остро разкритикува " преориентацията " на ГЕРБ.  „ Ние (с ГЕРБ - б. р.) сме се подписали под един документ, наименуван " Програмни цели ", където искахме да има намаление на Данък добавена стойност за редица артикули, тъй като считаме, че това е верният ход за облекчение на относително тежкото състояние на най-нисшите обществени пластове. Това не беше признато в преговорния развой. В последна сметка се съгласихме да запишем в програмните цели, че ставката за Данък добавена стойност по време на ръководството на ГЕРБ и Оперативна програма ще остане непроменена. Без каквато и да било консултация, научаваме, че тази ставка ще се промени след сделка с Движение за права и свободи ”, разяснява Валери Симеонов в края на предходната седмица.

Според подкрепената от бюджетната комисия смяна в закона за Данък добавена стойност с 9% ставка ще се таксуват както хартиените, по този начин и електронните книги, учебници и образователни пособия. Изрично е записано, че по-ниският налог ще важи и за детски книжки с илюстрации, за изобразяване или оцветяване, печатни и ръкописни нотни издания.

За понижаване на 20%-ната ставка за книгите за първи път заприказва депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски. След това и министър председателят Бойко Борисов съобщи, че в ГЕРБ също обмисляли подобна стъпка, защото образованието било приоритет за партията. Борисов даже в началото говореше за нулев Данък добавена стойност за книгите. В момента понижена ставка по Данък добавена стойност има единствено за туристически услуги.

ГЕРБ подкрепя и друга концепция на Движение за права и свободи - да се сътвори фонд „ Строителство и ремонт на детски градини и ясли ".  От квалифицираните законови промени излиза наяве, че към този фонд ще се насочат и спестените партийни дотации, в случай че въпреки всичко Народното събрание вземе решение за понижаване. Ако дотацията бъде понижена от 11 на 1 лев на глас, икономията ще е към 30 млн. лв. на година. Друг източник за финансиране на фонда, който се планува да бъде основан от 15 септември, ще е бюджетният остатък. От същата дата се предлага  вече да не се събират такси за прилагане на детска градина и ясли. Разходите на фонда ще се дефинират всяка година със закона за държавния бюджет.

 

КОЙ С КОГО

И темата за детските градини изнерви патриотите. " Въпросът с безплатните детски градини е записан в Програмата за ръководство на съдружното държавно управление на ГЕРБ и " Обединени патриоти " за осъществяване до края на мандата. Сега обаче идеята е импортирана като самодейност на Движение за права и свободи и доколкото разбирам - разисквана и утвърдена от ГЕРБ ", разяснява неудовлетворен Валери Симеонов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР